Založ si blog

Kto stojí za organizovaním protestov farmárov

Agrobarón, manažér kozmetickej firmy, chronický neplatič, profesionálna aktivistka a novinár. Skutočných malých farmárov by ste medzi nimi hľadali len prácne.

Môj blog „Ako Kiska, Danko a opozícia nechali nachytať agrobarónom“ vyvolal poriadnu búrku. Mimoriadne úspešný blog neprežil cenzúru Denníka N, ktorý ho zmazal. Šéfredaktor Matúš Kostolný dokonca napísal akési vysvetlenie, kde absolútne odpútava pozornosť od podstaty problému. A na nepríjemné otázky neodpovedá. Tak ich položím znovu. A pridám ďalšie.

Po zverejnení blogu mi napísalo obrovské množstvo ľudí, ktorí ma upozornili, že nielen agrobarón František Oravec vzbudzuje pozornosť. Tak sa poďme pozrieť na to, kto sú vlastne organizátori protestov „malých farmárov“.

František Oravec z Gyňova – agrobarón. Žiadny malý farmár, ale veľkopodnikateľ, ktorý na agrodotáciách dostal za posledných 5 rokov od štátu 6,2 milióna eur. Od Slovenského pozemkového fondu má prenajaté pozemky a tiež mu boli schválené peniaze (4,5 milióna eur) z kontroverzného Programu rozvoja vidieka okrem iného na chovný rybník v Gyňove, vybudovanie agroturistického areálu v Gyňove, bitúnok a podobne. Podrobnosti som zverejnila v mojom blogu a prečítať si ich môžete tu.

Patrik Magdoškomanažér kozmetickej firmy a politik. Takže žiadny farmár. Má založenú živnosť na piliarsku výrobu a sprostredkovateľskú činnosť. Na internetovej stránke Občianska iniciatíva Zemplína sa doslova píše toto: „Pracuje ako Manažér predaja pre svetovú kozmetickú firmu, kde má na starosti export – import do 18 štátov strednej a západnej Európy. Založil OZ Wild west western, kde sa venujeme chovu koní a tréningu mladých začínajúcich jazdcov. Ako občiansky aktivista dlhodobo poukazuje na problémy v okrese ako je EEI, kruháč Strážske a podobne.“ V roku 2016 kandidoval do NR SR za stranu Sieť. V roku 2017 neúspešne kandidoval do košického VÚC za koalíciu OĽaNO, SaS, KDH, NOVA.

Lucia Gallová – aktivistka. Svoju aktivistickú kariéru začala ako organizátorka protestu Gorila v roku 2012. Dnes vystupuje najmä ako prezidentka Vidieckej platformy, ktoré zastrešuje 11 subjektov. Združenie podľa vlastných slov ponúka komplexnú starostlivosť a poradenstvo v rôznych oblastiach podnikania na pôde. Zaujímavé je, z čoho toto združenie a samotná Lucia financujú svoju činnosť. Má síce založený transparentný účet, ktoré má obrat iba desiatky (maximálne stovky) eur mesačne, ale je otázne, či to stačí na financovanie takej masívnej činnosti. V marci mala organizácia príjmy 30 eur, v apríli 300 eur, v máji iba výdavky vo výške 3,90 eura a v júni prijala 450 eur od svojej členky Anny Balkovej. Natíska sa teda otázka: z čoho Lucia Gallová žije a financuje svoje nákladné cesty (a dovolenky)? Informácie, kde táto aktivistka farmárči, som nenašla. Asi tiež nefarmárči.

Juraj Bérešneplatič a ďalší agrobarón. Ako nájomca Slovenského pozemkového fondu opakovane neuhrádzal nájomné v termíne splatnosti faktúr, nereagoval na listy od fondu. Dendrologický posudok vypracovaný znalcom v roku 2014, jasne potvrdil, že sady, ktoré mal od SPF prenajaté 10 rokov neobhospodaroval. Zároveň na pána Béreša podali starostovia viacerých obcí podnety o zlé zaobchádzanie s prenajatou pôdou a neplnení si daňových povinností voči obciam. Dokonca aj Andrej Bán vo svojom „legendárnom článku“ píše, že sa správa ako mafián. Od talianskeho podnikateľa Diega Rodu vymáhal dlžobu vo výške 1,5 milióna eur prostredníctvom ukrajinských vymáhačov (úspešne)! Ako fungujú ukrajinskí vymáhači, si môžeme len domýšľať.

Anna Balková – neporiadnička. Táto farmárka rada vystupuje v médiách ako členka Vidieckej platformy a sťažuje sa, ako ju úrady šikanujú, ale pritom neuhrádzala nájomné za pozemky a Štátna veterinárna a potravinová jej opakovane udelila pokutu za porušovanie predpisov a hygieny. Ona namiesto toho, aby uznala svoju chybu, obviňuje v médiách „zlé“ štátne organizácie. Čo takto trošku sebakritiky?

Andrej Bán – novinár. Áno, k organizátorom protestov treba zaradiť aj tohto reportéra Denníka N. Odkedy napísal svoj „legendárny“ článok „Hľadal som taliansku mafiu, našiel som slovenskú“, rozhodol sa, že namiesto novinárčiny sa stane advokátom ukrivdených farmárov. To by bolo v poriadku, keby ich nekoordinoval a neorganizoval. Pretože to už nie je nezávislá žurnalistika, ale aktivizmus. Písali mi viacerí farmári (poprosili o zachovanie anonymity), že s farmármi je v pravidelnom kontakte, radí im čo majú robiť a dokonca je aj za organizovaním zbierky pre farmárov prostredníctvom organizácie Ľudia ľuďom. Na možné zneužitie zbierky som upozornila aj samotnú organizáciu, odtiaľ mi včera odpísali, že „nevidia dôvod na zastavenie zbierky“.

Lucia Ďuriš Nicholsonová a Jarmila Halgašová – političky. Tieto dve dámy zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) niekoľkokrát organizovali tlačové konferencie spolu s „poškodenými farmármi“, čím vlastne celú aktivitu „farmárov (?)“ úplne od samého začiatku spolitizovali a jasne preukázali svoje prepojenie na organizátorov protestov farmárov. Dokonca aj 20. júna pôvodne ohlásili tlačovú konferenciu s farmármi, tú však nakoniec zrušili.

Jaroslav Jánoš – skutočný farmár. Treba povedať, že medzi protestujúcimi farmármi sú aj skutoční a poctiví farmári. Jedným z nich je aj Jaroslav Jánoš, predseda Združenia vlastníkov pôdy a farmárov Slovenska. Slušný človek, ktorý má svoje ťažkosti s pozemkovým právom a žiaľ, ministerstvo pôdohospodárstva, pôdohospodárska platobná agentúra, polícia, prokuratúra ani súdy mu doteraz nepomohli. Ten má plné právo protestovať!

Záver: Protest farmárov jasne preukazuje, že ide o úzku a vyberanú skupinu ľudí, ktorí takmer nikoho nereprezentujú, ale sami sa pasujú do úlohy zástupcov tisícov farmárov. V skutočnosti sú viacerí z nich profesionálni aktivisti s prepojením na politické strany. A tí skutoční farmári? Tí sa nechali zneužiť.

Aby bolo jasné: Organizovanie protestov považujem za prejav demokracie a toto právo nemožno nikomu vziať. Čo mi ale vadí, že títo farmári sa hrajú na nezávislú farmársku iniciatívu. Pritom vo svojom článku som jasne dokázala, že je to úplne inak.

Ďakujem, že tento môj článok zdieľate. Pretože pravdu nemožno zakázať ani vymazať.

 

 

 

Otvorený list šéfredaktorovi Denníka N proti cenzúre

26.06.2018

Vážený pán šéfredaktor, dňa 24.6.2018 som na blogu Vášho média uverejnila článok s názvom „Ako sa Kiska, Danko a opozícia nechali nachytať agrobarónom„. Článok odhaľuje, kto sa skrýva za organizovaním protestov farmárov. Že nejde o žiadneho malého farmára, ale o veľkopodnikateľa, ktorý získava milióny na agrodotáciách od štátu. Pri písaní článku [...]

Ako sa Kiska, Danko a opozícia nechali nachytať agrobarónom

25.06.2018

Organizátor protestov traktoristov František Oravec nie je žiadny malý farmár. Na agrodotáciách točí milióny. Celý týždeň žilo Slovensko protestom traktoristov. Rozprávali príbehy o tom, ako sú oni – malí farmári utláčaní veľkými. Ako ich štát a agrobaróni obrali o ich pôdu. V súboji o pôdu ich pôdu neraz aj zbili. Ako ich tento štát nechráni. [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Andrea Kováčová

Zaujíma ma pravda. Nielen to, čo nám podsúvajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 58881x
Priemerná čítanosť článkov: 19627x

Autor blogu

Kategórie

Archív